Obywatelstwo brytyjskie – jak je uzyskać?

Od 28 października 2013r. wchodzą w życie zmiany w wymaganiach dotyczących uzyskania obywatelstwa brytyjskiego w wyniku tzw. naturalizacji.

W celu ubiegania się o obywatelstwo brytyjskie należy:

  • zdać test znajomość języka i kultury brytyjskiej oraz wykazać się certyfikatem znajomości języka na poziomie B1 według skali CEFR – nowe wymaganie.
  • wypełnić formularz AN dostępny na stronie internetowej www.ukba.homeoffice.gov.uk
  • złożyć wszystkie wymagane dokumenty
  • wnieść opłatę wynoszącą £874

Kto może się ubiegać o obywatelstwo?

O naturalizację mogą ubiegać się osoby, które ukończyły 18 lat i mieszkają w Wielkiej Brytanii dłużej niż 5 lat. Czas spędzony w tym okresie poza terytorium Wielkiej Brytanii nie może przekraczać 450 dni. Osoby, które są w związku małżeńskim z obywatelem brytyjskim mogą ubiegać się o naturalizację już po upływie 3 lat od zamieszkania na stałe w Wielkiej Brytanii, a czas spędzony w tym czasie poza terytorium brytyjskim nie może być dłuższy niż 270 dni.

Rejestracja dziecka urodzonego w Wielkiej Brytanii

Paragraf 1(3) ustawy o obywatelstwie brytyjskim z 1981r. mówi, że dzieci urodzone w Wielkiej Brytanii mogą być zarejestrowane jako obywatele brytyjscy, jeśli przynajmniej jeden z rodziców stanie się obywatelem brytyjskim lub się tu osiedli. Osiedlenie oznacza pobyt dłuższy niż 5 lat.

Test – Life in the UK

Wszystkie osoby ubiegające się o naturalizację muszą najpierw zdać test ze znajomości języka angielskiego oraz życia w Wielkiej Brytanii. W chwili obecnej kosztuje on £50 i można go zdać w jednym z 60 ośrodków testowych w terenie całego kraju. Polega on na odpowiedzi na 24 pytania przy użyciu komputera. W celu przygotowania do testu pomocna jest książka ‚Life in the United Kingdom (Third Edition): A Guide for New Residents.’

Jak się ubiegać o obywatelstwo?

Wnioski o naturalizację można składać na 3 sposoby:

  • indywidualnie
  • przez agenta lub pełnomocnika
  • przez NCS – Krajowe Biuro Weryfikacji Obywatelstwa – nie trzeba wtedy wysyłać paszportu wraz z wnioskiem

Wymagane dokumenty

Oryginalne dokumenty należy wysłać wraz z wypełnionym wnioskiem. Wszelkie pisma w języku innym niż angielski muszą być przetłumaczone. Na życzenie mogą zostać odesłane listem poleconym.

  • Paszport lub dowód osobisty
  • List potwierdzający zdanie egzaminu Life in the UK
  • Potwierdzenie umiejętności językowych na poziome B1 CEFR
  • Potwierdzenie zamieszkania przez ostatnie 5 lat (P60, list od pracodawcy, rejestracja WRS, potwierdzenie płacenia podatków z HM Revenue and Customs)
  • Akt małżeństwa (osoby w związku małżeńskim z Brytyjczykiem)

Należy pamiętać, że prawie każdy przypadek jest inny i w celu uzyskania dokładnych informacji należy skontaktować się z Home Office. Czas oczekiwania na decyzję wynosi od 3 do 6 miesięcy.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *